Dieta przeciwgrzybiczna
Jedzenie niezalecane:
- produkty mleczne,
- produkty mączne,
- makarony,
- fermentowane produkty mleczne, sery żółte i twarogi,
- produkty, do sporządzenia których użyto drożdży,
- fistaszki,
- winogrona,
- pomarańcze,
- suszone owoce lub rodzynki,
- pomidory w każdej formie,
- sos sojowy, miso, tofu,
- ziemniaki,
- cukier,
- herbata (nie dotyczy herbat ziołowych) lub kawa, z uwagi na zawartość kofeiny,
- alkohol,
- wędliny (szynki, kiełbasy, parowki itp).
Produkty zalecane:
- siemię lniane,
- kiełki,
- tradycyjne płatki owsiane, lub produkt z kruszonego ziarna,
- ziarna, brązowy ryż,
- ciastka ryżowe,
- pestki dyni, pestki słonecznika,
- soczewica,
- fasola,
- groszek łupany,
- szparagi,
- sałata,
- botwinka,
- pietruszka,
- cebula,
- rzepa,
- rzodkiewka,
- kalafior, kapusta,
- brokuły,
- seler,
- por,
- brukselka,
- papryka zielona
- bakłażan,
- kabaczek,
- ogórek,
- jaja,
- mięso, kurczak, indyk, ryba, chuda wołowina (raczej rzadko),
- baranina.
Produkty, które można spożywać ale ostrożnie
- placki gryczane,
- produkty z pełnej mąki ryżowej,
- maliny, truskawki, jagody,
- kwaśne jabłka,
- orzechy (pieczone w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 160 st.),
- mleko sojowe (niesłodzone),
- mleko ryżowe (niesłodzone).