BARWNIKI E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 132, E 133, E 151, mieszanka żółta, mieszanka czerwona, mmieszanka brązowa
AROMATY aromat malinowy, aromat truskawkowy, aromat morelowy, aromat wiśniowy, aromat pomarańczowy, aromat cytrynowy, aromat jabłkowy, aromat gruszkowy, aromat bananowy, aromat waniliowy, aromat ziołowy, aromat rumowy, aromat coca cola
KONSERWANTY E 200, E 202, E 210, E 211, E 212, E 214 PHB, E 216 PHB, E 218 PHB, E 220, E 221, E 223, E 224, E 230, E 233, E 249, E 250, E 251, E 252
INNE fenol, kwas salicylowy, kwas acetylosalicylowy, kwasek cytrynowy, guma arabska, fluorek wapnia, sulfadiaza, sulfaguanidyna, prokaina, siarczan niklu, azotan kobaltu, tlenek chromu, pallad, chinina, ocet winny
SŁODZIKI mannit, sacharyna, cyclamat, aspartam, sorbit, laktoza, fruktoza
EMULGATORY E 322 lecytyna S, E 322 lecytyna D, E 338, E 339 b, E 340 a, E 340 b, E 340 c, E 341 c, E 450, E 450 a, E 450 c, E 621, E 622, E 623
ANTYOKSYDANTY E 310, E 312, E 320, E 321
Alergia barwniki:
E 102 / TARTRYZYNA/
Stosowana do barwienia dżemów i marmolad, wyrobów cukierniczych, marcepanu, pieczywa, deserów w proszku, lodów, produktów mleczarskich, napojów gazowanych i bezalkoholowych, marynat, sosów sałatkowych i przyprawowych, majonezów, ryb wędzonych.
E 104 / ŻÓŁCIEŃ CHINOLINOWA/
Stosowana do barwienia wyrobów cukierniczych, napojów bezalkoholowych, deserów, lodów i produktów mleczarskich oraz wędzonych ryb.
E 110 /ŻÓŁCIEŃ POMARAŃCZOWA /
Stosowana do wyrobów cukierniczych, napojów bezalkoholowych, lodów, cukierków, konserw, pieczywa i deserów, jogurtów, sosów.
E 120 / KOSZENILA/
Stosowana do barwienia napojów alkoholowych i bezalkoholowych, wyrobów cukierniczych i piekarniczych, aromatyzowanych napojów mlecznych, deserów, sosów, żywności konserwowanej i mrożonej oraz zup.
E 122 /AZORUBINA /
Stosowana do napojów bezalkoholowych, deserów i konserwowanych owoców.
E 123 / AMARANT /
Stosowany do konserw, napojów bezalkoholowych, dżemów, lodów i deserów w proszku, nadzień ciast i dżemów. Szczególnie przydatny do produktów imitujących wiśnie, czarne porzeczki, truskawki.
E 124 /CZERWIEŃ KOSZENILOWA /
Stosowana do napojów bezalkoholowych, cukierków, kremów i deserów, galaretek, budyni, lodów, dżemów, konserw, ryb, barwienia skórki serów i owoców kandyzowanych, zup pomidorowych, salami.
E 127 /ERYTROZYNA/
Używana do napojów i lodów wiśniowych, przetworów mięsnych, wyrobów cukierniczych i konserw. Szczególnie atrakcyjny do koktajli wiśniowych i innych produktów zawierających lub imitujących wiśnie.
E 132 /INDYGOTYNA /
Stosowana w cukiernictwie, ciastkarstwie, produkcji deserów w proszku, nadzień i zup.
E 133 / BŁĘKIT BRYLANTOWY /
Groszek konserwowy, owoce konserwowe, dżemy, galaretki, zupy, wyroby cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe.
E 151 /CZERŃ BRYLANTOWA /
Stosowana samodzielnie lub w mieszankach z innymi barwnikami, do barwienia produktów z ikry rybiej, wyrobów cukierniczych, nadzień z czarnej porzeczki, brązowych sosów i wyrobów czekoladowych.
ALERGIA EMULGATORY
E 322 / lecytyna S /E 322 / lecytyna D /
Czekolada i produkty czekolado podobne, mleko w proszku, koncentraty deserów, makaron, pieczywo, słodycze, lody, chleb lecytynowy, ciasta przemysłowe, margaryny, tłuszcze kuchenne i piekarnicze, sosy mięsne, majonezy.
E 338 / KWAS ORTOFOSFOROWY /
Napoje bezalkoholowe, napoje typu cola , piwo, sery, kakao w proszku i mieszankach, czekolada, oleje i tłuszcze.
E 339 / ORTOFOSFORAN DWUSODOWY /
Przetwory mięsne, sery topione, desery instant, kondensowane mleko, mleko w proszku, proszek do pieczenia.
E 340 a / ORTOFOSFORAN JEDNOPOTASOWY /
Suche koncentraty galaretek, sosów, kremów instant, polew deserów, przetwory mleczne, mięsne i drobiowe.
E 340 b / ORTOFOSFORAN DWUPOTASOWY /
Instant, mleko i zabielacze do kawy, mieszanki kakao instant , przetwory mięsne, mielonki, szynki i łopatki wieprzowe, koncentraty lodów, kremów, śmietanka w proszku, produkty serowarskie.
E 340 c / ORTOFOSFORAN TRÓJPOTASOWY /
Tak jak E 340 b, oraz buliony i zupy.
E 341 c / ORTOFOSFORAN TRÓJWAPNIOWY /
Sproszkowana glukoza, cukier puder i produkty instant, mleko, śmietanka, kakao, przyprawy, zupy, mleko kondensowane, ciasta, lody w proszku.
E 450 i E 450a /PIROFOSFORAN DWUSODOWY /
Sery topione, przetwory mięsne, proszek do pieczenia, ciastka, mrożone frytki, mączka ziemniaczana instant, pieczywo cukiernicze.
E 451 c /TRÓJFOSFORAN PIĘCIOSODOWY /
Przetwory mięsne, drobiowe i rybne, wyroby garmażeryjne, sery topione, mleko kondensowane niesłodzone, koncentraty zup.
E 621 /GLUTAMINIAN SODU /
Sosy sałatkowe i przyprawowe, pasztety i konserwy mięsne, wędliny, potrawy rybne i z krabów, koncentraty zup, makaron, produkty z topionych serów, konserwy fasoli, kukurydzy i grzybów, azjatyckie potrawy sojowe.
E 622 / GLUTAMINIAN POTASU /
Potrawy delikatesowe, pożywki i chrupki, potrawy dietetyczne /bezsolne i odchudzające/.
E 623 / GLUTAMINIAN WAPNIA /
Chrupki i pożywki, żywność dietetyczna.
ALERGIA PRZECIWUTLENIACZE
E 310 /GALUSAN PROPYLU /
Płatki śniadaniowe, oleje roślinne i tłuszcze kuchenne, żywność barowa, guma do żucia, produkty mleczarskie , masło, pasztety, produkty mięsne.
E 312 / GALUSAN DODECYLU /
Oleje, margaryny, tłuszcze kuchenne i cukiernicze, smalec, pasty serowe, purre ziemniaczane.
E 320 /BUTYLO – HYDROKSYANIZOL / BHA
Płatki ziemniaczane, chrupki, słodycze, frytki, pieczywo cukiernicze, rodzynki, ciasta owocowe, ciasta serowe, napoje bezalkoholowe, gotowe dania, oleje, margaryna, tłuszcze kuchenne.
E 321 / BUTYLO-HYDROKSYTOULEN / BHT
Majonezy, oleje, tłuszcze roślinne oraz zwierzęce, guma do żucia, płatki zbożowe i ziemniaczane, przetwory mięsne i drobiowe, polewy do pizzy.
ALERGIA KONSERWANTY
E 200 /KWAS SORBOWY /
Fermentowane napoje mleczne, sery i pasty serowe, sosy sałatkowe, koncentraty zup, mrożone ciasta i pizza, sałatki owocowe, owoce kandyzowane, nadzienia cukiernicze, słodycze, napoje bezalkoholowe i wino.
E 202 / SORBINIAN POTASU /
Tak jak E 200 a szczególnie suche przetwory mięsne, prezerwy rybne, fermentowane napoje mleczne, sery twarde i miękkie, pasty serowe, margaryna i pasty do smarowania, sosy sałatkowe, marynaty, ogórki, dżemy, galaretki, przeciery owocowe, mrożone ciasta i pizza, oliwki , suszone morele, owoce kandyzowane, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, wina.
E 210 / KWAS BENZOESOWY /
Pulpy i przeciery owocowe, soki owocowe, dżemy, syropy, sosy, kremy sałatkowe, marynowane śledzie i makrele, marynaty, esencje kawy, margaryna, oliwki, piwo, napoje bezalkoholowe, jogurty owocowe.
E 211 /BENZOESAN SODU /
Margaryna, minarina, sosy sałatkowe, ogórki konserwowe, marynaty, przetwory owocowe, konserwy rybne, napoje alkoholowe
E 212 / BENZOESAN POTASU /
Margaryna, oliwki, ogórki konserwowe.
E 214 / ESTER ETYLOWY / PHB
Pulpy i przeciery owocowe, soki owocowe, dżemy , aromatyzowane syropy, nadzienia owocowe ciast, owoce kandyzowane, kremy sałatkowe, buraczki czerwone, sosy sałatkowe, marynowane śledzie i makrele, koncentraty kawy i kawy zbożowej, piwo.
E 216 / ESTER PROPYLOWY /
Słodycze, napoje bezalkoholowe, marynaty, margaryna, tłuszcze cukiernicze, dodatki dietetyczne.
E 218 / ESTER METYLOWY /
Sery, marynaty, kremy sałatkowe, sosy, dania barowe, koncentraty zup, owoce kandyzowane, syropy aromatyzowane, owocowe nadzienia ciast, owocowe napoje bezalkoholowe, napoje mrożone, koncentraty kawy i kawy zbożowej, wyroby ciastkarskie / ale nie z ciasta drożdżowego /, żelatyna.
E 220 / BEZWODNIK KWASU SIARKOWEGO /
Pulpy i soki owocowe, suszone warzywa, ziemniaki, owoce, dżemy, przyprawy, owocowe nadzienia ciast, sałatki owocowe i warzywne, konserwy z kalafiorów i krabów, bielenie, napoje bezalkoholowe, winiarstwo i browarnictwo, syropy skrobiowe.
E 221 / SIARCZYN SODU /
Susz warzywny, ziemniaczany, owocowy, musztarda, konserwy żółtka jaja, mrożone chipsy, krewetki i homary, koncentrat soku ananasowego, produkcja wina, piwa i karmelu.
E 223 / PIROSIARCZYN SODU/
Marynaty cebuli, buraczków, sałaty, przecier ziemniaczany, słodkie sosy i polewy, egzotyczne suszone owoce i orzechy, galaretki i budynie, mrożone chipsy, krewetki i homary, napoje alkoholowe.
E 224 / PIROSIARCZYN POTASU /
Mrożone chipsy, suszone owoce, ziemniaki, warzywa, musztarda, krewetki, homary, wino i piwo.
E 230/ DIFENY /
Stosowany wyłącznie do ochrony owoców cytrusowych / pomarańcze, cytryny, grapefruity i inne / przed pleśniami, jako środek impregnujący powierzchnię owoców a także materiały opakowaniowe /impregnowanie bibułek służących do pakowania owoców /.
E 233 /TIABENDAZOL /
Powierzchniowe zabezpieczenie owoców cytrusowych oraz świeżych bananów.
E 249 / AZOTYN POTASU /
Peklowane produkty mięsne.
E 250 / AZOTYN SODU, HITRYT /
Peklowane produkty mięsne jak bekon, kiełbasy, wędzonki, konserwy pasteryzowane i sterylizowane.
E 251 / AZOTAN SODU, SALETRA SODOWA /
Peklowane produkty mięsne, sery, mrożona pizza, śledzie marynowane.
E 252 / AZOTAN POTASU, SALETRA POTASOWA /
Tak jak E 251
INNE
KWAS CYTRYNOWY
Mięso, przetwory mięsne, drobiowe i rybne, przetwory owocowe i warzywne, wyroby cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, tłuszcze i oleje, lody i koncentraty lodów, desery w proszku, koncentraty obiadowe, przyprawy, napoje mleczne.
GUMA ARABSKA
Cukierki owocowe, konserwy warzywne, wino, piwo
ALERGIA SŁODZIKI
MANITOL
Guma do żucia, lody i koncentraty lodów, ciasta przemysłowe, wyroby cukiernicze trwałe.
SACHARYNA
Słodzik, guma do żucia, napoje, desery.
CYCLAMAT
Słodziki i żywność niskokaloryczna. Nazwa handlowa : Asdsurgin, Dulcinetten.
ASPARTAM
Środki spożywcze nie poddawane długotrwałej obróbce termicznej, min . napoje gazowane, guma do żucia, soki owocowe. Nazwa handlowa : Nutrasweet, Egual, Canderel, Sanecta.
SORBITOL
Czekolada, cukierki, ciastka, lody i koncentraty lodów, guma do żucia, dżemy dla diabetyków, rodzynki, owoce kandyzowane.